Hidden Trail Huskies

Koiravaljakkoretket ammattitaidolla, innokkailla ja hyvinvoivilla alaskanhuskyilla.

Seuraa huskylauman arkea instagramissa: @hiddentrailhuskies
Seuraa huskylauman arkea instagramissa: @hiddentrailhuskies

Rekikoirat, niiden treenaus ja hyvinvointi ovat intohimoni. Ei ole oikeastaan mitään hienompaa, kuin kiitää hyvin treenatulla ja koulutetulla valjakolla halki lumisten metsien, kun kaikki valjakon koirat työskentelevät yhtenä tiiminä ja niiden into ja voima välittyy jalaksille, kun johtajakoirat kuulevat ajatuksesi ja yhteistyö on helppoa ja vaivatonta. Ensimmäinen rekikoirani, siperianhusky Viti, muutti meille 2003 ja sen jälkeen tämä elämäntapa onkin vienyt mennessään. Tällä hetkellä alaskanhuskeja on meillä parisenkymmentä, minkä koen olevan hyvä laumakoko tähän elämäntilanteeseen. Suurin osa koiristamme on syntynyt meillä, joten voin todellakin sanoa tuntevani ne läpikotaisin. Ajattelen, että jokaisella koiralla on omat vahvuutensa ja minun tehtäväni kouluttajana, ja treenaajana, on saada nämä vahvuudet esille ja hyötykäyttöön. 

Kuva:Toimintaterapia Käpälämäki / Mari Anttila
Kuva:Toimintaterapia Käpälämäki / Mari Anttila

Toteutan koiravaljakkoretkiä yhteistyökumppaneidemme kanssa. Pari valjakollista koiria ja rekiä liikkuu näppärästi eri kohteisiin ja urille, ja tarjoaa sekä koirille että minulle mukavaa vaihtelua. Kaudella 23-24 meidät löytää ainakin Arctic Runaway - tiimistä sekä satunnaisesti myös Erä-Sudelta

Matkailupalveluissa, niin kuin missä tahansa muussakin eläinten kanssa ja avulla tehtävässä työssä, minulle on erittäin tärkeää toiminnan eettisyys ja eläinten hyvä kohtelu. Rekikoirilla tulee olla mahdollisuus lajin- ja rotutyypilliseen käyttäytymiseen, monipuoliseen liikuntaan ja virikkeisiin sekä kauden aikana myös riittävään lepoon ja vapaapäiviin mahdollisimman stressittömässä ympäristössä. 

Yksi rekikoira-elämäntavan kohokohdista itselleni on myös kilpailut. Kisoissa käyminen motivoi kehittämään itseään ja treenaustaan sekä antaa tärkeää tietoa koirien suorituskyvystä - ja on sitä paitsi myös valtavan hauskaa. On aina hienoa nähdä, miten koirien silmät syttyvät, kun ne varikolla huomaavat, että ollaan tultu kisoihin! Kilpailen keskipitkillä matkoilla (matkat yleisimmin 2 tai 3 x 40 km yhden viikonlopun aikana) SM-tasolla pääasiassa 4- ja 6-koiran luokissa, menestystäkin on viime vuosina alkanut tulla, että ilmeisesti sitä jotain on vuosien varrella oppinutkin. Ainakin sen verran, että kilpailu voi olla todella onnistunut riippumatta sijoituksesta tuloslistalla, jos koirat toimivat sillä tavalla kuin ne on treenattu ja tiimi kokonaisuutena antaa uralla parastaan.  

Kuva:Toimintaterapia Käpälämäki / Mari Anttila
Kuva:Toimintaterapia Käpälämäki / Mari Anttila